Kennismaken met het socratisch gesprek

 

Is het socratisch gesprek iets voor jou?

Het socratisch gesprek is meer dan een methodiek om gesprekken te voeren of te leiden. Het is een stijl, een ambacht gekenmerkt door scherpte, ironie, helderheid, efficiëntie, diepgang. Wie zich deze stijl eigen maakt, voert op een andere manier professionele gesprekken als leerkracht, coach, leidinggevende, dokter,…

 • Je wil een dagje op een ludieke en instructieve manier kennismaken met het socratisch gesprek
 • Je wil het socratisch gesprek eerst eens aan den lijve ondervinden om nadien na te gaan wat je hiermee kan in je werkomgeving
 • Je wil deze stijl vergelijken met andere stijlen van coaching, lesgeven, begeleiden
 • Je wil een dagje plezier beleven in het samen nadenken en doorvragen
Waar en wanneer?
 1. GENT : vrijdag 19 januari  2018, 9u30-16u30. Het Achterhuis, Diksmuidestraat 41, 9000 Gent, zie hetachterhuis.be. Dit is op 10 min. lopen van Station Gent- St. Pieters. Parkeren kan in de straat.
 2. BRUSSEL : vrijdag 16 februari 2018, 9u-16u.  CAL, Avenue Frateur, Campus VUB-ULB, 1050 Brussel. Dit is op 10 min. lopen van Station Etterbeek. Er is parkeergelegenheid naast het gebouw.
 3. ANTWERPEN : zaterdag 12 mei 2018, 10u-17u. Centrum Out of a Box, de Burburestraat 11 bus 1, 2000 Antwerpen. Er is gratis parkeergelegenheid aan de Zuiderkaaien.
Wat kost het?

Prijs : 185€. Schrijf je met z’n tweeën in, betaal je slechts 135€ p.p. Schrijf je (alleen of met meerdere) in voor resp. 8 januari 2018  (Gent), 25 januari 2018 (Brussel) of 15 maart 2018 (Antwerpen), betaal je eveneens 135€. De prijzen zijn inclusief syllabus maar exclusief lunch en (evt) 21% BTW.

Wat bereik je er mee?

 

Op deze kennismakingsdag werken we aan de volgende resultaten :

 • Je kent de basisstructuur van een socratisch gesprek en je kan een variant vinden die geschikt is voor je eigen omgeving
 • Je kent de vijf socratische bewegingen en je hebt ermee geoefend.
 • Je ervaart hoe je met behulp van een vraag de gedachtegang van de ander kan beïnvloeden
 • Je oefent de houding van de ‘vroedvrouw der gedachten’ (het niet-weten) en van de onverschrokkenheid
 • Je kent de basisprincipes en competenties die bij de socratische methode horen

 

Wat is het programma van de dag?
 1. Kort socratisch tweegesprek
 2. De achtergrond en de basisbewegingen in het socratisch gesprek
 3. Oefeningen met enkele basisbewegingen
 4. Langer socratisch gesprek met methodische nabeschouwing
 5. Toepassing van de socratische methode in de eigen organisatie

 

Je krijgt vooraf wat basislectuur over het socratisch gesprek toegezonden.

Wie is de begeleider?

kristof-van_rossem

Kristof Van Rossem (°1969) is zelfstandig trainer in allerlei varianten van socratische gespreksvoering, zie www.socratischgesprek.be. Hij leidt al meer dan vijftien jaar trainingen in overtuigend spreken, vragen stellen, in visie-ontwikkeling, beleidsplanning van organisaties en in moreel beraad. Hij verzorgt jaarlijks mastertrainingen in socratische gespreksvoering en in het filosoferen met kinderen en jongeren, o.a. voor Comenius en de ISVW. Hij werkte internationaal voor verschillende organisaties in profit en non-profit en is  gekend voor zijn humoristische stijl. Kristof is Master filosofie en is als lector verbonden aan de Lerarenopleiding van de KULeuven. Hij is ook docent filosofie en (beroeps)ethiek aan de Odisee Hogeschool Brussel.

Wat zegt een ex-deelnemer?

Kristof heeft hele mooie werkvormen ontwikkeld die hij ter plaatse kan aanpassen als de situatie daarom vraagt. Dit vereist veel ervaring en een scherp inzicht en dat heeft hij.

Gerard van der Molen, Bedrijfsvoerder Whitematterlab, organizational development, ex-manager Sanoma

Phone: +32 473 71 58 35
Kokerijstraat 90
B 9310 Meldert