Wat is een socratisch gesprek ?

 

In een socratisch gesprek bespreek je met elkaar wat je opvatting is over je ervaring, waarom je dat vindt en of je goede redenen hebt om dit te vinden. Stel : je vindt : “dit is een leuke website want er staan leuke filmpjes op”. Is dit een goed argument?

We werken in onze trainingen “Socratische gespreksvoering” met onze interpretatie van het ‘Duitse’ socratisch gesprek, dat is de stijl die gevormd is door Leonard Nelson en Gustav Heckmann in de schoot van de Philosophish Politische Akademie. Deze benadering onderscheidt zich van allerlei andere interpretaties van het socratisch gesprek door zijn grondige, analytische aanpak van de ervaring.

Een socratisch gesprek Duitse stijl voer je in tweetallen, in een team of in een groep. Je bevraagt daarin elkaar over deze opvattingen. Het is uiterst geschikt voor teams en groepen die invloedrijke opvattingen over zichzelf en/of hun collega’s onder de loep willen nemen c/q willen veranderen. Het gaat om opvattingen zoals
– “Dit zijn onze kernwaarden”
– “We moeten nog voor het eind van de maand deze targets halen”
– “Onze organisatie is klantvriendelijk”

een filosofisch verantwoorde aanpak van het socratisch gesprek; niet het marktconforme gezever dat nu bijna gemeengoed is geworden. (Cursist Leo Cox over onze opleiding)

 Socratisch gesprek op 1 dag
Meer info
Getuigenis Dimitri VdKelft
Getuigenis Sonia Alberts – de Gier
Thematische socratische gesprekken
Meer info
Teaser
Getuigenis Martijn Rumpen
Online opleiding Socratisch gespreksleider 
Meer info

AANKONDIGING : zomeropleiding 2024

In de zomer 2024 vindt deze opleiding voor de achttiende keer fysiek plaats, in de vorm van zes opeenvolgende dagen (15 dagdelen),  van 30 juni tot 5 juli en van 14 tot 19 juli 2024. De eerste week is een opleiding tot ‘SOCRATICUS’  (socratische één-op-één coachingsgesprekken). De tweede week is een opleiding tot SOCRATISCH GESPREKSLEIDER (werken met groepen).  De week begint telkens op de zondag om 15:30 uur en het eindigt vrijdagmiddag om 17:00 uur. Het vindt plaats in conferentieoord Eigentijdserf, Spreeuwelsedijk 9, 5091 KS Westelbeers (bij Eindhoven – Nl). De week wordt begeleid door Hans Bolten en Kristof Van Rossem. Je kan nu inschrijven voor de zomerweek door hieronder te klikken! Er zijn slechts nog enkele plaatsen vrij! 

info en inschrijven voor de zomeropleiding