Opleiding socratisch gespreksleider

 

Een unieke opleiding, al ruim tien jaar…

De opleiding Socratisch gespreksleider verzorgen wij sinds 2003 meerdere keren per jaar. In de zomer 2018 zijn we weer te gast in Kasteel Mariagaarde te Hoepertingen(B). In het najaar 2017 gaat de opleiding ook door aan de ISVW (Leusden, NL) gedurende vijf weekends : 21 + 22 oktober, 18 + 19 november, 16 + 17 december 2017 , 13 + 14 januari, 10 + 11 februari 2018. Klik HIER voor meer info en inschrijven.

socratisch gesprek

Waar en wanneer?

In de zomer 2018 vindt de opleiding weer twee keer plaats, in de vorm van zes opeenvolgende dagen:

  • zondag 5 augustus – 10 augustus 2018
  • zondag 19 augustus – vrijdag 24 augustus 2018

Bij beide weken begint het programma op de zondag om 14:30 uur en het eindigt vrijdagmiddag om 16:00 uur.
De opleiding vindt plaats in Kasteel Mariagaarde te Hoepertingen(B)

Wat leer je in deze opleiding?

Je leert een socratisch gesprek te leiden met één persoon of met een groep. En je maakt je de socratische stijl eigen in je eigen werk en je leven. Je leert om -net zoals Socrates deed – je cliënten, studenten, collega’s,… met stijl en met resultaat op de zenuwen te werken!

Concreet  : je leert

  • de socratische elementen in een gesprek herkennen
  • een klassiek socratisch gesprek opzetten en begeleiden.
  • varianten van het socratisch gesprek voor de eigen doelgroep bedenken en uitvoeren.
  • de filosofische achtergrond van het socratisch gesprek in eigen woorden weergeven

Tijdens de opleiding ‘onderga’ je eerst enkele varianten van het socratisch gesprek. Nadien oefen je het begeleiden ervan. De training is ervaringsgericht. De begeleiders zijn beiden zeer ervaren rotten in het vak. Zij leren je de socratische vraagstijl in de vingers te krijgen. Dat is soms een harde leerschool waarin je ook veel afleert van wat je in communicatie met cliënten, studenten, gezinsleden,… spontaan doet. De vrucht is echter dat je deze stijl op je eigen manier in allerlei contexten kan inzetten, ook in lichtere varianten. De opleiding is een stevige basis voor latere specialisatie in het filosoferen met kinderen, het filosofisch consult, het socratisch coachen en adviseren,…

 

Wat is de visie en wat is het  programma?

Lees HIER  meer over de opleidingsvisie en het programma

Heb je voorkennis nodig?

Om met succes te kunnen deelnemen heb je geen speciale filosofische of andere voorkennis nodig. Je krijgt wel op voorhand een uitgebreide reader toegestuurd waarin je de belangrijkste achtergrondteksten vindt. Je hebt ook geen ervaring nodig in het voeren of deelnemen aan een socratisch gesprek. Tijdens de eerste twee dagen van de opleiding,  ervaar je dit in elk geval. Maar het kan zeker geen kwaad om al eens een socratisch gesprek mee te maken. Schrijf je daarom in op een van onze introductiedagen

 

socratisch gesprek

Wat zeggen de deelnemers?

Getuigenis Dimitri Van de Kelft, docent Technische Bedrijfskunde Avans Hogeschool, filosofisch practicus

socratic dialogue

 ‘Deze training heb ik ervaren als grensverleggend en blikverruimend. Wat zogenaamd vanzelfsprekend is, wijkt telkens weer voor nieuwe gezichtspunten…’

Wim van den Brink, zaakvoerder origineering.nl, socratisch gespreksleider
socratisch gesprek  

We gaan vaak heel snel over naar conclusies, antwoorden en besteden te weinig tijd aan het stellen van vragen. Vragen die tot de kern gaan en ons beter in staat stellen om tot goede antwoorden te komen. Focus leggen op vragen stellen en leren stellen heeft ook alles te maken met actief luisteren. In de wereld van snelle conclusies, vluchtige beweringen is het belangrijk dat dergelijke organisaties bestaan die het gedachtegoed van Socrates levend houden en toepassen in politiek, bedrijfsleven en de samenleving. Deze opleiding is meer dan “nuttig”. Ze is essentieel.

Annemie Lemahieu, directeur segmenten en verenigingen UNIZO (Unie voor Zelfstandige Ondernemers Vlaanderen)

Praktisch?
Wanneer en waar?

In 2018  vindt de opleiding weer twee keer plaats in de zomer, in de vorm van zes opeenvolgende dagen:

  • 5 augustus t/m – 10 augustus 2018
  • 19 augustus – 24 augustus 2018

Beide weken begint het programma op de zondag om 14:30 uur en het eindigt vrijdagmiddag om 16:00 uur.

De opleiding vindt plaats in Kasteel Mariagaarde te Hoepertingen(B)

Voorinschrijving 2018

Je kunt je nu alvast voor-inschrijven! Daar zitten geen kosten of verplichtingen aan vast en je kunt je op elk moment zonder enige kosten afmelden.
Het voordeel: we houden jouw plek kosteloos open zolang er ruimte is. Je krijgt regelmatig bericht over het het aantal definitieve aanmeldingen, zodat je op tijd kunt beslissen om je aan te melden. Stuur ons even een mail als je van de mogelijkheid tot voor-inschrijving gebruik wilt maken.

Kosten, inschrijving, korting

Groepsomvang: 12 – 18 deelnemers
De kosten van de gehele opleiding (inclusief alle maaltijden en verblijf op 1-persoonskamer) bedragen 1825€.
Bij aanmelding vóór 1 maart 2018 bedragen de kosten voor deelname met korting 1625€ (op 1 maart zijn beide groepen doorgaans vol, dus wacht niet te lang)

Begeleiding: Kristof van Rossem en Hans Bolten.

Phone: +32 473 71 58 35
Kokerijstraat 90
B 9310 Meldert