Opleiding socratisch gespreksleider

 

Een unieke opleiding, al ruim tien jaar…

De opleiding Socratisch gespreksleider verzorgen wij sinds 2003 meerdere keren per jaar. Deze zomer zijn we weer te gast in Kasteel Mariagaarde te Hoepertingen(B). In het najaar 2017 gaat de opleiding ook door aan de ISVW (Leusden, NL) gedurende vijf weekends : 21 + 22 oktober, 18 + 19 november, 16 + 17 december 2017 , 13 + 14 januari, 10 + 11 februari 2018. Klik HIER voor meer info en inschrijven.

socratisch gesprek

Waar en wanneer?

In de zomer 2017 vindt de opleiding weer twee keer plaats, in de vorm van zes opeenvolgende dagen:

  • 30 juli t/m – 4 augustus 2017
  • 13 – 18 augustus 2017

Beide weken begint het programma op de zondag om 15:30 uur en het eindigt vrijdagmiddag om 16:00 uur.
De opleiding vindt plaats in Kasteel Mariagaarde te Hoepertingen(B)

Wat leer je?

Je leert een socratisch gesprek te leiden met één persoon of met een groep Na afloop kan je op elk moment dat je dat wilt een socratisch gesprek starten in elke werk- of privé-situatie.

Je kan :

  • een socratisch gesprek opzetten en begeleiden.
  • flexibel met de socratische methode omgaan.
  • onderscheid maken tussen filosofisch en niet-filosofisch onderzoek.
  • de filosofische achtergrond van het socratisch gesprek verwoorden.

Tijdens de opleiding begeleiden de deelnemers verschillende varianten van het socratisch gesprek en vrije filosofische dialogen. In de vele praktische reflectieoefeningen verwerken zij hun ervaringen en zoeken een eigen, weldoordachte, begeleidingsstijl. Deze opleiding voorziet ook in een stevige basis voor het begeleiden van andere, vaak ‘lichtere’ vormen van filosofisch gesprek.

Iets voor jou?

Deze opleiding is iets voor jou als je werkt  in de onderwijs- en opleidingssector (regulier onderwijs, MBO, HBO, Hogeschool, Universiteit), of als adviseur, coach, leidinggevende. De ervaring leert dat zij na de opleiding met plezier en vaardigheid de socratische methode in hun werk toepassen.

Visie en programma?

Lees HIER  meer over de opleidingsvisie en het programma

Voorkennis nodig?

Om met succes te kunnen deelnemen heb je geen speciale voorkennis nodig. Drie maanden van tevoren krijg je een reader om je alvast in te lezen. Heb je al eerder aan een socratisch gesprek deelgenomen? Dat is zeker een voordeel, maar geen vereiste. Als je wilt kun je die ervaring opdoen op een van onze introductiedagen.

 

socratisch gesprek

Getuigenis Dimitri Van der Kelft, Opleidingscoördinator Avans Hogeschool

Wat zeggen de deelnemers?

socratic dialogue

 ‘Deze training heb ik ervaren als grensverleggend en blikverruimend. Wat zogenaamd vanzelfsprekend is, wijkt telkens weer voor nieuwe gezichtspunten…’

Wim van den Brink, zaakvoerder origineering.nl, socratisch gespreksleider

socratisch gesprek

We gaan vaak heel snel over naar conclusies, antwoorden en besteden te weinig tijd aan het stellen van vragen. Vragen die tot de kern gaan en ons beter in staat stellen om tot goede antwoorden te komen. Focus leggen op vragen stellen en leren stellen heeft ook alles te maken met actief luisteren. In de wereld van snelle conclusies, vluchtige beweringen is het belangrijk dat dergelijke organisaties bestaan die het gedachtengoed van Socrates levend houden en toepassen in politiek, bedrijfsleven en de samenleving. Het is meer dan “nuttig” maar essentieel. De filosofische achtergrond van Kristof Van Rossem is hierin een belangrijke meerwaarde.

Annemie Lemahieu, directeur segmenten en vereniging UNIZO

Praktisch?
Wanneer en waar?

In 2017 vindt de opleiding weer twee keer plaats in de zomer, in de vorm van zes opeenvolgende dagen:

  • 30 juli t/m – 4 augustus 2017
  • 13 – 18 augustus 2017

Beide weken begint het programma op de zondag om 15:30 uur en het eindigt vrijdagmiddag om 16:00 uur.

De opleiding vindt plaats in Kasteel Mariagaarde te Hoepertingen(B)

Voorinschrijving 2017

Je kunt je nu alvast voor-inschrijven! Daar zitten geen kosten of verplichtingen aan vast en je kunt je op elk moment zonder enige kosten afmelden.
Het voordeel: we houden jouw plek kosteloos open zolang er ruimte is. Je krijgt regelmatig bericht over het het aantal definitieve aanmeldingen, zodat je op tijd kunt beslissen om je aan te melden. Stuur ons even een mail als je van de mogelijkheid tot voor-inschrijving gebruik wilt maken.

Kosten, inschrijving, korting

Groepsomvang: 12 – 18 deelnemers
De kosten van de gehele opleiding (inclusief alle maaltijden en verblijf op 1-persoonskamer) bedragen 1825€  (vrij van BTW wegens CRKBO-registratie).
Bij aanmelding vóór 1 maart 2017 bedragen de kosten voor deelname met korting 1625€ (op 1 maart zijn beide groepen doorgaans vol, dus wacht niet te lang)

Begeleiding: Kristof van Rossem en Hans Bolten.

inschrijven

Phone: +32 473 71 58 35
Kokerijstraat 90
B 9310 Meldert