De kunst van het vragen stellen

 

In de training “De kunst van het vragen stellen” kom je op het spoor wat het effect is van je vraag in het werken met je cliënt, je student, je leerling, je klant of met je groep. Je leert beter te luisteren naar wat iemand precies zegt en je leert ook hoe je zo snel en diplomatisch mogelijk de ‘kern’ kan vinden in wat de ander zegt. Tot slot ondervind je hoe je met een vraag het denken en doen van de ander kan beïnvloeden.

Waar en wanneer?

najaar 2019 :

zaterdag 19 oktober 2019, 10u – zondag 20 oktober 2019, 17u,

Kloosterhotel Zin, Boxtelseweg 58, 5261 NE Vught

deze opleiding is VOLZET.

Nieuwe training voorjaar 2020 :

zaterdag 9 mei 2020, 19u – zondag 10 mei 2020, 17u

Kasteel Mariagaarde, Kasteelstraat 10, 3840 Hoepertingen (België)

Een training in vragen stellen?

Een vraag is een bijzonder sturingsinstrument. Een vraag stelt je in staat wat de ander zegt en denkt op jouw manier te beïnvloeden. Als je de juiste vraag stelt, kan je groep of cliënt/student/patiënt precies daar brengen waar je ze wil hebben en nog wel op een ‘democratische’ manier! Stel je de juiste vraag op het juiste moment met de juiste woorden tegen de juiste persoon, dan kan je een blijvend effect nalaten bij de ander.

In deze intensieve én leuke training kom je op het spoor wat het effect is van je eigen ‘vraag’-gedrag in de praktijk van het werken met je cliënt of je groep. Je leert beter te luisteren naar wat iemand precies zegt en je leert ook hoe je zo snel en diplomatisch mogelijk de ‘kern’ kan vinden in wat iemand zegt. Tot slot ondervind je hoe je met een vraag het kritisch denken van de ander kan beïnvloeden. We werken in deze training met een model dat toelaat doelgericht vragen te stellen aan mensen die ‘niet voor rede vatbaar zijn’. Het model is ontwikkeld in de context van ‘deradicalisering’ van jongeren. Het stelt je in staat de gesprekspartner op verschillende manieren te beïnvloeden.

Welke doelen bereiken we?

We werken aan de volgende leerdoelen :

  • Je bent alert en creatief in het stellen van vragen
  • Je bent efficiënt in het stellen van je vraag : je krijgt wat je wil
  • Je bent je er van bewust of en hoe de ander op je vraag antwoordt
  • Je kan een vraag nauwkeurig en precies formuleren en je kan ook de ander helpen het antwoord precies te formuleren
  • Je ervaart hoe je met behulp van een vraag de gedachtegang van de ander kan beïnvloeden
  • Je kan via een vraag de reflectie bij de gesprekspartner aanzwengelen of versterken
  • Je oefent de houding van de ‘vroedvrouw der gedachten’ (het niet-weten) en van de onverschrokkenheid
  • Je hebt gevoel voor de ‘gepastheid’ van een vraag
  • Je kan heel gericht en letterlijk luisteren
  • Je kunt de juiste vraag stellen over het juiste onderwerp op het juiste moment en tegen de juiste persoon.

 

Getuigenis Jan de Strooper :

Getuigenis Catherine Poissonnier (coach bvba Improve) :

Getuigenis Philippe Heyninck

Wie is de begeleider?

kristof-van_rossem

Kristof Van Rossem (°1969) is zelfstandig trainer in allerlei varianten van socratische gespreksvoering. Hij leidt al meer dan tien jaar trainingen in overtuigend spreken, vragen stellen, in visie-ontwikkeling, beleidsplanning van organisaties en in moreel beraad. Hij verzorgt jaarlijks mastertrainingen in socratische gespreksvoering en in het filosoferen met kinderen en jongeren, o.a. voor Comenius en de ISVW. Hij werkte internationaal voor verschillende organisaties in profit en non-profit en is  gekend voor zijn humoristische stijl. Kristof is Master filosofie en is als lector verbonden aan de Lerarenopleiding van de KULeuven. Hij is ook docent bedrijfsethiek aan de Odisee Hogeschool Brussel.

 

En praktisch ?

Het opleidingsweekend najaar 2019 gaat door van zaterdag 19 oktober 2019  (10u) tot zondag 20 oktober 2019 (17u) in het mooie kloosterhotel Zin in Vught.

 

Voor een routebeschrijving en meer info over de lokatie zie HIER

Je overnacht in een rustige single kamer in het hotel. Het is een all-in formule met lunch en diner op zaterdag en ontbijt op zondag. ’s Avonds is er ontspanning in de bar.

Voor het voorjaar 2020 gaat het door in Kasteel Mariagaarde in het landelijke Hoepertingen (België), van zaterdag 9 mei, 10u tot zondag 10 mei, 17u

socratic dialogue

Hier is het eveneens op basis van een single kamer in een zeer rustige omgeving met all-in formule. Voor een routebeschrijving en meer info over de lokatie, klik HIER 

En wat kost het?  

Voor het najaarsweekend is er nog één plaats vrij. De prijs is 595€. Schrijf je met z’n tweeën in, is de prijs 525 euro. Deze prijs is all-in inclusief cursus en materiaal, 1 overnachting, 2X middagmaal, 1X ontbijt, 1X avondmaal. Wijnen en andere dranken zijn verkrijgbaar aan de bar en zijn niet inbegrepen.

De prijs voor het voorjaarsweekend in Hoepertingen is eveneens 595 euro. Schrijf je met twee in, betaal je slechts 525 euro. Schrijf je bovendien in voor 1 februari 2020, betaal je eveneens 525 euro.

De prijs is exclusief 21% BTW.  Wens je een factuur, geef dan het facturatieadres + BTW nummer door bij inschrijving. Je krijgt de factuur dan op voorhand doorgemaild.

Je ontvangt een certificaat van deelname.
Maximum aantal deelnemers : 12