De kunst van het vragen stellen

 

In de training “De kunst van het vragen stellen” kom je op het spoor wat het effect is van je vraag in het werken met je cliënt, je student, je leerling, je klant of met je groep. Je leert beter te luisteren naar wat iemand precies zegt en je leert ook hoe je zo snel en diplomatisch mogelijk de ‘kern’ kan vinden in wat de ander zegt. Tot slot ondervind je hoe je met een vraag het denken en doen van de ander kan beïnvloeden.

Waar en wanneer?

 

vrijdag 26- zondag 28 januari 2018

Kasteel Mariagaarde, Hoepertingen

Een training in vragen stellen?

Een vraag is een bijzonder sturingsinstrument. Een vraag stelt je in staat wat de ander zegt en denkt op jouw manier te beïnvloeden. Als je de juiste vraag stelt, kan je groep of cliënt/student/patiënt precies daar brengen waar je ze wil hebben en nog wel op een ‘democratische’ manier! Stel je de juiste vraag op het juiste moment met de juiste woorden tegen de juiste persoon, dan kan je een blijvend effect nalaten bij de ander.

In deze intensieve én leuke training kom je op het spoor wat het effect is van je eigen ‘vraag’-gedrag in de praktijk van het werken met je cliënt of je groep. Je leert beter te luisteren naar wat iemand precies zegt en je leert ook hoe je zo snel en diplomatisch mogelijk de ‘kern’ kan vinden in wat iemand zegt. Tot slot ondervind je hoe je met een vraag het kritisch denken van de ander kan beïnvloeden.

de kunst van het vragen stellen

Welke doelen bereiken we?

We werken aan de volgende leerdoelen :

 • Je bent alert en creatief in het stellen van vragen
 • Je bent efficiënt in het stellen van je vraag : je krijgt wat je wil
 • Je bent je er van bewust of en hoe de ander op je vraag antwoordt
 • Je kan een vraag nauwkeurig en precies formuleren en je kan ook de ander helpen het antwoord precies te formuleren
 • Je ervaart hoe je met behulp van een vraag de gedachtegang van de ander kan beïnvloeden
 • Je kan via een vraag de reflectie bij de gesprekspartner aanzwengelen of versterken
 • Je oefent de houding van de ‘vroedvrouw der gedachten’ (het niet-weten) en van de onverschrokkenheid
 • Je hebt gevoel voor de ‘gepastheid’ van een vraag
 • Je kan heel gericht en letterlijk luisteren
 • Je kunt de juiste vraag stellen over het juiste onderwerp op het juiste moment en tegen de juiste persoon.

de kunst van het vragen stellen

Hoe ziet het programma er uit?

Vrijdag

18u : ontvangst en broodmaaltijd
19u30 -21u30 : oefeningen in de socratische, onwetende houding.
Zaterdag

08u : koffie, thee, ontbijt
09u : oefeningen in het bevragen van 1 gesprekspartner

 • Effect van soorten vragen
 • Disciplineren van vraag en antwoord
 • sturen op de vorm : structuur van verhaal – opvatting – argument

12u30 : lunch
14u : oefeningen in het socratisch doorvragen + oefeningen in de logica
17u :   pauze + diner
19u30 -21u30 : avondsessie: leiden van een groepsgesprek
Zondag

08u : koffie, thee, ontbijt
09u : doelgericht vragen stellen : werken met het model
12u30 : lunch
14u : beurten van 15 minuten vraagoefeningen in een groepsgesprek

16u : terug naar het leven van alledag: tips en trucs over speciale gevallen in organisaties
16u30 : afscheidsdrankje

Dit programma wordt aangepast en bijgestuurd rekening houdend met je eigen specifieke leerwensen. De methode is ervaringsgericht. We bieden oefeningen aan waarin je (indien gewenst) directe feedback op je eigen vraaggedrag krijgt.

Getuigenis Jan de Strooper:

Getuigenis Catherine Poissonnier :

Getuigenissen deelnemers:

de kunst van het vragen stellen

Ik heb hier veel aan voor mijn werk. Ik ben docent en weet nu hoe ik mijn studenten verder kan helpen in hun denken . Ik heb hier heel veel tools geleerd.

Susanne Besseling, Docent BSc-verloskunde, verloskundige, supervisor, socratisch gespreksleider

de kunst van het vragen stellen

We gaan vaak heel snel over naar conclusies, antwoorden en besteden te weinig tijd aan het stellen van vragen. Vragen die tot de kern gaan en ons beter in staat stellen om tot goede antwoorden te komen. Focus leggen op vragen stellen en leren stellen heeft ook alles te maken met actief luisteren. In de wereld van snelle conclusies, vluchtige beweringen is het belangrijk dat dergelijke organisaties bestaan die het gedachtengoed van Socrates levend houden en toepassen in politiek, bedrijfsleven en de samenleving. Het is meer dan “nuttig” maar essentieel. De filosofische achtergrond van Kristof Van Rossem is hierin een belangrijke meerwaarde.

Annemie Lemahieu, directeur segmenten en vereniging UNIZO

Wie is de begeleider?

kristof-van_rossem

Kristof Van Rossem (°1969) is zelfstandig trainer in allerlei varianten van socratische gespreksvoering, zie www.socratischgesprek.be. Hij leidt al meer dan tien jaar trainingen in overtuigend spreken, vragen stellen, in visie-ontwikkeling, beleidsplanning van organisaties en in moreel beraad. Hij verzorgt jaarlijks mastertrainingen in socratische gespreksvoering en in het filosoferen met kinderen en jongeren, o.a. voor Comenius en de ISVW. Hij werkte internationaal voor verschillende organisaties in profit en non-profit en is  gekend voor zijn humoristische stijl. Kristof is Master filosofie en is als lector verbonden aan de Lerarenopleiding van de KULeuven. Hij is ook docent filosofie en (beroeps)ethiek aan de Odisee Hogeschool Brussel.

 

En praktisch ?

Deze training gaat door van  vrijdag tot zondag 26-28 januari 2018 (groep 2) in het kasteel Mariagaarde te Hoepertingen,  zie www.kasteelmariagaarde.be.  Het is een voormalig klooster / kasteel gelegen in een mooi park. De dichtstbijzijnde steden zijn Sint-Truiden en Tongeren. Wie met de trein komt, kan aan station Sint-Truiden worden afgehaald met de wagen als je dat bij inschrijving aangeeft.
Je overnacht in een rustige single kamer midden in het groen met zicht op het meer of het kasteel. Je hebt eigen douche en toilet. Het is een all-in formule met ontbijt – warm middagmaal in 3 gangen en avondeten. ’s Avonds is er ontspanning in de bar.

 

En wat kost het?  

Schrijf je in voor voor 15 december,  dan betaal je 495 €.  Deze prijs is all-in inclusief cursus, 2 overnachtingen, 2X middagmaal, 2X ontbijt, 2X avondmaal. Wijnen en andere dranken zijn verkrijgbaar aan de bar en zijn niet inbegrepen.
Wie resp. na 15/12 inschrijft, betaalt 545€.
De prijs is exclusief 21% BTW. Je ontvangt een certificaat van deelname. Wens je een factuur, geef dan het facturatieadres en BTW nummer door bij inschrijving.
Maximum aantal deelnemers : 12

Gelieve het bedrag (of een voorschot) te storten op rekening nummer IBAN BE08 0003 2190 5513, BIC BPOTBEB1, Bank van de Post, op naam van Kristof Van Rossem