Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren

 

Filosoferen met kinderen en jongeren. Het gebeurt steeds vaker in allerlei scholen, instellingen,..onder andere in het kader van burgerschapsvorming. In deze training leer je een goed filosofisch gesprek voeren met een groep mensen vanaf 8 jaar. Het is meer dan ‘tips en tricks’. Je leert het ‘ambacht’ van het doorvragen door het zelf te oefenen zodat je met heel diverse groepen in verschillende settings je werk als begeleider goed kan doen. Er is ruimte voor ontwikkeling van varianten, bijvoorbeeld gespreksvoering met een “radicaliserende” doelgroep, met hoogbegaafden, in en buiten de school etc.  Na afloop ontvang je een certificaat.

Waar en wanneer?

 

woensdag 11 + donderdag 12 + vrijdag 13 april 2018 + vrijdag 18 mei 2018, telkens van 9u30 tot 16u30. Ontvangst vanaf 9u

De opleiding vindt plaats in d’Etage, Chirojeugd Vlaanderen, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen.

Kosten :  455€ (8 dagdelen) excl.  lunch en (evt) 21 % BTW.
Vroegboekkorting : wie voor 10 februari 2018 inschrijft, betaalt 395 € excl. lunch + 21 % BTW. Schrijf je met z’n tweeën in, geniet je eveneens van de vroegboekkorting.

Je ontvangt een certificaat van deelname en een factuur bij inschrijving. Je inschrijving is definitief van zodra het bedrag is gestort op rekening nummer IBAN BE08 0003 2190 5513, BIC BPOTBEB1, Bank van de Post, op naam van Kristof Van Rossem.

Een greep uit het programma :

  • Wat is filosofie en wat is filosoferen met kinderen?
  • Oefeningen in de kunst van het vragen stellen;
  • verschillende stijlen in het filosoferen
  • Logica en argumentatieleer;
  • Het verschil tussen een filosofisch gesprek en een ander kringgesprek;
  • Verkenning van de literatuur en kritische bespreking;
  • Opstellen van observatiecriteria;
  • Vinden van geschikte filosofische impulsen;
  • Begeleiden van filosofische gesprekken met communicatief ‘disfunctionele’ leerlingen/ jongeren;
  • zelf veel oefenen;

KLIK HIER VOOR MEER INFO

Wat zeggen de deelnemers?

filosofisch gesprekleider

Marieke Donders, coach filosoferen met kinderen

Ik heb de opleiding als zeer positief ervaren. De sfeer was heel prettig, je geeft veel ruimte, er zit rust in te programma terwijl we toch heel veel gedaan hebben.

Ik heb veel geleerd, en vond het heel waardevol ook al (of misschien wel juist) had ik al 2 trainingen gevolgd. Het was mooi om zo heel verschillende stijlen en werkwijzen naast elkaar te zien en te zien wat een stijl/werkwijze doet/oproept.

Ook waardevol vond ik het om jouw socratische werkwijze te ervaren. Ook daarin verschilt stijl en ook werkwijze best veel merk ik.

Wat ik van jou leer is in ieder geval de waarde van het losser te komen van structuren, het te doen met wat er is (en daarmee ook meer in het moment te zijn) en met korte vragen te interveniëren.

Je bent snel/direct en scherp op uitspraken van mensen om die te laten beargumenteren en legt ook heel snel tegenstrijdigheden bloot. Daardoor ontstaat ook echt een diepgang en zelfconfrontatie wat ik heel prettig vind.

Waardevol vond ik ook vele oefeningen, o.a. waarin we goede filosofische vragen proberen te genereren. Door ook wat te laten zien van jouw manier van denken/analyseren, hoe je luistert etc. heb ik veel geleerd.

Kijk hier hoe een socratisch gesprek met jongeren werkt
Getuigenis Vivi Maerivoet over opleiding filosofisch gespreksleider voor kinderen
Getuigenis David Renkin, kindermuseum Brussel
Phone: +32 473 71 58 35
Kokerijstraat 90
B 9310 Meldert