Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren

 

Filosoferen met kinderen en jongeren. Het gebeurt steeds vaker in allerlei scholen, instellingen,..Vaak is geargumenteerd dat door het oefenen van kritisch denken én de sociale houdingen en vaardigheden (luisteren, vragen stellen,…) in zo’n gesprek, de kinderen zich ook oefenen in burgerschap.

In deze training leer je een goed filosofisch gesprek voeren met een groep mensen vanaf 8 jaar. Het is meer dan ‘tips en tricks’. Je leert het ‘ambacht’ van het doorvragen door het zelf te oefenen zodat je met heel diverse groepen in verschillende settings je werk als begeleider goed kan doen. Er is ruimte voor ontwikkeling van varianten, bijvoorbeeld gespreksvoering met een “radicaliserende” doelgroep, met hoogbegaafden, in en buiten de school etc.  Na afloop ontvang je een certificaat.

Waar en wanneer?

De opleiding gaat door in de Odisee Hogeschool, Warmoesberg 26, 1000 Brussel.  Dit is op loopafstand van het Centraal Station. We werken tijdens  3 vrijdagen (10u-17u) : 15 + 22 + 29 november 2019. 

Wat kost het?

De prijs voor de basisopleiding (6 dagdelen) is 395€ excl. 21%BTW (indien van toepassing) en excl. lunch. Schrijf je in voor 30 augustus 2019, dan is de prijs 360 €. Hetzelfde geldt voor als je met twee personen inschrijft.

NIEUW!! Blended cursus!
Heb je geen tijd?

Wil je deze training graag volgen maar passen deze data niet in je lessenrooster of je agenda, dan kan je ook inschrijven voor een blended training  (gedeeltelijk online via Zoom) vanaf januari  2019. Die bestaat uit een reeks van 10 uren waarin je oefeningen doet met anderen via Zoom. De data worden via Doodle gekozen. Daarnaast zijn er ook twee offline-bijeenkomsten, waarvoor de data ook afgesproken worden. De prijs voor dit traject is 30 € per uur. Ben je geïnteresseerd, klik op ‘schrijf je in’ en klik onderaan op ‘online cursus’. Je krijgt dan per mail een uitnodiging voor een eerste bijeenkomst. De deadline voor inschrijven voor de voorjaarsreeks 2019 is 30 augustus 2019!

Een greep uit het programma :

  • Wat is filosofie en wat is filosoferen met kinderen?
  • Oefeningen in de kunst van het vragen stellen;
  • Logica en argumentatieleer;
  • Het verschil tussen een filosofisch gesprek en een ander kringgesprek;
  • Verkenning van de literatuur en kritische bespreking;
  • Opstellen van observatiecriteria;
  • Vinden van geschikte filosofische impulsen;
  • Vragend werken met een groep: oefeningen in het opstarten en initieel begeleiden van een filosofisch gesprek met kinderen;
  • Begeleiden van filosofische gesprekken met communicatief ‘disfunctionele’ leerlingen/ jongeren;

klik hier voor meer info over deze opleiding

Klik hier voor een interview met Kristof over de verwondering bij kinderen (Okra magazine, december 2018)

Wat zeggen de deelnemers?

filosofisch gesprekleider

Marieke Donders, coach filosoferen met kinderen

Ik heb de opleiding als zeer positief ervaren. De sfeer was heel prettig, je geeft veel ruimte, er zit rust in te programma terwijl we toch heel veel gedaan hebben.

Ik heb veel geleerd, en vond het heel waardevol ook al (of misschien wel juist) had ik al 2 trainingen gevolgd. Het was mooi om zo heel verschillende stijlen en werkwijzen naast elkaar te zien en te zien wat een stijl/werkwijze doet/oproept.

Ook waardevol vond ik het om jouw socratische werkwijze te ervaren. Ook daarin verschilt stijl en ook werkwijze best veel merk ik.

Wat ik van jou leer is in ieder geval de waarde van het losser te komen van structuren, het te doen met wat er is (en daarmee ook meer in het moment te zijn) en met korte vragen te interveniëren.

Je bent snel/direct en scherp op uitspraken van mensen om die te laten beargumenteren en legt ook heel snel tegenstrijdigheden bloot. Daardoor ontstaat ook echt een diepgang en zelfconfrontatie wat ik heel prettig vind.

Waardevol vond ik ook vele oefeningen, o.a. waarin we goede filosofische vragen proberen te genereren. Door ook wat te laten zien van jouw manier van denken/analyseren, hoe je luistert etc. heb ik veel geleerd.

Kijk hier hoe een socratisch gesprek met jongeren werkt
Getuigenis Vivi Maerivoet over opleiding filosofisch gespreksleider voor kinderen
Getuigenis David Renkin, kindermuseum Brussel
Phone: +32 473 71 58 35
Kokerijstraat 90
B 9310 Meldert